Jollen på världshavet

Name:
Location: Stockholm, Sweden

Se t.v. sidan "Om krönikören".

Sunday, December 26, 2004

En hermelin bland katterna?

Naturligtvis läser jag med stor behållning Stockholm Spectator - Stambord. Där kan man lita på att skribenterna alltid står på änglarnas, dvs. frihetens och liberalitetens sida. Men jag antar att det är naturligt att även liberala hjärtan veknar en smula så här i juletid. Jag upptäcker nämligen ett inlägg av Aidan Isherwood som faller litet, eller rättare sagt en hel del, utanför ramen. Han blir dock vederbörligen tagen i örat av 23 kommentatorer i skrivande stund.

När jag går igenom Isherwoods övriga inlägg undrar jag om han inte överhuvudtaget har hjärtat på fel (vänster) sida?

Tuesday, December 21, 2004

Kannibalistisk pajkastning

Det är tydligt att en viss oro sprider sig i vår liberala del av bloggosfären. Det började med att Fredrik Reinfeldt lovade skänka kommunerna 5 miljarder i välfärdsbidrag, närmare bestämt till en anorexikur vilket som vi alla vet är ett folkhälsoproblem. Såvitt som samtliga liberala bloggare har ställt sig tveksamma eller negativa: från P.J. på SvD över Dick Eriksson (20/12) och Henrik Alexanderson (21/12) till Johnny Munkhammar (18/12). Johnny är faktiskt värst. Trots att han borde vara nöjd och belåten nu när han fått ett nytt jobb skriver han:

"Reinfeldts moderater är så rädda för att utmålas som alltför förändringsbenägna av den mäktiga maskin som är deras motståndare att de helt avstår från att resonera om grundproblemen ..

Det här är inte bra. Inte bra alls. Alexandersson träffar huvudet på spiken tror jag när han frågar:

"Men ger det några röster? Mannen på gatan har nog en rätt luddig uppfattning om vad man får för dessa pengar. Så, som röstmagnet skulle säkert 50 miljoner, 500 miljoner eller 50 miljarder ge ungefär samma resultat..."

Om Alexandersson har rätt är det beloppet vi skall diskutera. Kan man gå ner till 500 miljoner men uppnå samma resultat med avseende på röster? Eller måste vi lägga ännu en nolla till Reinfeldt? Hur som helst är det dags för en rejäl sakdiskussion i det liberala lägret i stället för kannibalistisk pajkastning!

F.ö. uppmärksammades Jollen på en blog som heter Errata idag. Errata betyder väl "fel" vill jag minnas och det säger väl en hel del. Poet, bliv vid din läst skulle man kanske tillägga. Jollen har ett ytterst allvarligt syfte och det förväntar vi oss även av vår läsekrets (som f.ö. mångdubblades idag).

Sunday, December 19, 2004

Akta er för grannarna!

Jollen har inte uppdaterats på några dagar. Huvudanledningen är att allt verkar gå sin gilla gång så det har inte funnits anledning att ingripa. Visserligen har P.J. Anders Linder kritiserat Fredrik Reinfeldt men man kan alltid hoppas att det var en engångsföreteelse. (Jag har skrivit det förut och upprepar det gärna: sluta kivas inbördes, grabbar, det finns gott om folk från vänsterkartellen som vill slå sprickor i fasaden!)

Men någonting i Håkan Jakobssons kultursida på nätet oroar mig dock. Hans senast post "Spana in grannarna" andas defaitism. Speciellt tycker han att Sverige halkat efter Finland, bl.a. i läskunskap. (Litet konstigt f.ö. eftersom finska ju är så mycket svårare att läsa än svenska.) Är inte läsandet litet överreklamerat med tanke på alla audivisuella apparitioner som numera står till förfogande, även för de allra yngsta? (Länk från "Blind Höna" som dock inte verkar alltför entusiastisk.) Men överhuvudtaget tycker jag att man bör behandla Finland med en viss skepticism: vem minns inte president Hallonens utspel att skattebelägga vapenexporten, en åtgärd som ju skulle drabbas Sverige i mycket högre grad än Finland som ju knappast tillverkar några kanoner.

Litet lustigt f.ö. att Jakobsson ondgör sig över läsförmåga när han själv gör sig skyldig till grova stavfel. Han skriver t.ex. "the swiidisch sysstäm" i.st.f. som det ju heter "the swedish sysstem." Nej, H.K., sopa rent framför den egna garagedörren först, innan du börjar lovorda dom rovätande finnarna.

Wednesday, December 15, 2004

Jollen kniper med vänstra ögat

Det är litet trist när ens åsiktskamrater går vilse i åsiktsfloran: det kan lätt utnyttjas av vänsterkartellen och andra för att slå sprickor i fronten. Men redan i programförklaringen förklarade ju Jollen att att sanningen var viktigare än höger och vänster.

Omröstningen i EU-parlamentet om medlemskapsförhandlingar med Turkiet ägde rum idag. Utgången spelar ingen roll, det blir i alla fall ingenting av, men det intressanta var att omröstningen var hemlig. Cecilia Malmström, fp, tycker att det var "ynkligt." Gunnar Hökmark (m) går så långt att han säger att: Det är helt fel, politiker ska kunna hållas ansvariga.

Hökmarks argument är ett skenargument. Alla har inte hemförsäkringar mot pressförföljelse som (s). Och ansvar kan man nog utkräva: vi vet vilka som står var i regeringsfrågan så det blir inga problem.

Tuesday, December 14, 2004

Skall man betala också?

En blog som heter Det Progressiva USA som jag länge betraktat med litet misstänksamma ögon berättar om ett budgetförslag som skulle spara in 300 miljoner dollar genom att avskaffa eller skära ner stipendier för resurssvaga studenter (med en typisk vänstervokabulär skriver DPU "fattiga" studenter.) DPU har trots sin utsiktspunkt i Arnoldland inte upptäckt att amerikanska universitet i själva verket är vänstervridna åsiktsdiktaturer!

"A CSPC survey found that 99% of graduation day speakers called themselves liberals, Democrats, or Green Party Members." skriver den berömde pianisten David Horowitz som även i övrigt har mycket tänkvärt att säga i frågan. Men han är inte ensam: Via Instapundit hittar vi historien om Becky som slängs ut från sina studier bara för att hon tillhör "the children of privilege."

Och i denna miljö vill alltså DPU slänga ut 1.2 miljoner "fattiga" studenter! Vilken cynism! Om de inbesparade pengarna går till skattelättnader i stället kommer efterfrågan och jobb att öka och studenterna så småningom att få möjlighet att tjäna pengar!

Monday, December 13, 2004

Sanningen om Sankta Lucia

En värderad kommentator reagerade för ett tag sedan mot att jag kallat P.J. Anders Linder för en rutinerad bloggare men jag viker inte en tum från det omdömet. Ibland hamnar han dock litet snett. Det kan man se i det här inlägget där han antyder att Luciafirandet skulle vara en komplott från Vatikanen och Opus Dei och dessutom är gramse på DN för att man inte upptäckt det.

Jag tror inte riktigt på den teorin särskilt inte sedan jag läst om det i en snyggt designad broschyr från Volvo ("for life"). Den ursprungliga Lucia verkade på Sicilien där hon bar en krona av ljus på huvudet för att ha båda händerna fria när hon delade ut mat åt de fattiga. Vikingarna som besökte Sicilien (frihandel redan då!) blev så imponerade att man införde samma sed när man kommit tillbaka till Sverige.

Det låter troligare än DN:s ganska blodtörstiga variant. Det är svårt att urskilja det politiska syftemålet bakom artikeln.

Friday, December 10, 2004

Är ekonomin nobelvärdig?

Eftersom jag tillbringat ett par dagar med att optimera mitt val av elströms- och telefonleverantörer har det blivit snålt med bloggandet. Jag är ännu inte riktigt klar men fortsätter gärna att använda en hel del av min tid på något som naturligtvis var helt omöjligt under de tidigare statsägda monopolen.

En artikel i DN menar att de. s.k nobelprisen i ekonomi förringar värdet av övriga pris eftersom mottagarna inte är några riktiga vetenskapsmän. Jag är ganska kluven i denna fråga. Det är klart att pristagare som Myrdal, Leontieff (kommunist!), Arthur Lewis, Amartya Sen och framför allt naturligtvis klassförrädaren Joe Stiglitz styrker tesen i DN-artiklen. Å andra sidan finner vi också bland pristagarna ingen mindre än Hayek, den kanske viktigaste inspiratören till vårt liberala synsätt. Sedan naturligtvis Milton Friedman som t.ex. visade att det var farligt att ha för låg arbetslöshet och desutom ställde upp tesen om den ekonomiska politikens maktlöshet vilket direkt inspirerade årets pristagare Kydland och Prescott. (Det är farligt att låta politiker och riksdagar ha ett alltför starkt inflytande på politiken - sådant sköts bäst av experter. Däremot sägs ingenting om huruvida dessa experter bör sitta på Brunkebergstorg eller i Frankfurt.)

Andra strålande milstolpar bland ekonomipristagarna är naturligtvis Gary Becker som bl.a. visat att tillgången på giftaslystna kvinnor är en direkt funktion av de ekonomiska (och andra) fördelar som står att vinna genom ett äktenskap. Något förbisedda är kanske 1994 års pristagare Merton och Scholes som visade hur man kan tjäna pengar på att handla i s.k. futures, dvs. genom att förutse vad marknaden tror att marknaden kommer att tro om den framtida prisutvecklingen på finansiella tillgångar. Deras tänkesätt kan illustreras i formeln:

C = SN(d1) - Le-rTN(d1 - σ sqrt(T))

Scholes testade sina teorier i praktiken genom att vara med och grunda Long-Term Capital Mangement (LTCM) som omsatte formeln i praktiken. Även Merton deltog i företaget som tyvärr snabbt nalkades ruinens och konkursens brant och fick räddas genom en specialinsats av den amerikanska motvarigheten till Riksbanken, Federal Reserve.

Jag tycker nog inte att dessa insatser behöver stå tillbaka för övriga pristagares. Visserligen ser jag att årets fysikpristagare fått priset för "the discovery of asymptotic freedom in the theory of the strong interaction" , dvs. de har också upptäckt betydelsen av frihet speciellt tydligen när det gäller möjligheten att samarbeta. Tar vi däremot årets kemipristagare t.ex. ser vi att de belönats "for the discovery of ubiquitin-mediated protein degradation". Jag vet visserligen inte vad "ubiquitin" är för något men att proteiner förstörs utan ändamålsenlig förvaring vet ju var och en som någon gång glömt att lägga in köttfärsen i kylskåpet.

Tuesday, December 07, 2004

EU hotar handelsfriheten

Dick Erixon skriver så oförtröttligt att det är svårt att hinna med att läsa, fundera och smälta alla intryck man får. Ett par decimeter ner på hans blog (6/12) hittar man emellertid ett inlägg under rubriken Vill EU starta handelskrig? Till min bestörtning läser jag att EU pumpar in pengar till Airbus och har hindrat statsägda flygbolag från att köpa plan från Boeing. Men nu har USA fått nog, skriver Dick gillande.

Dick har rätt. I International Herald Tribune kan man läsa vilka svaga argument Bryssel har att komma med: Som svar på USAs påpekande att Airbus fått 15 miljarder dollar i lån sedan 1967 hävdar man -utan skymten av bevis- att Boeing stoppat 23 miljarder dollar i fickan ("pocketed") sedan 1992 genom skatteförmåner, militära uppdrag och subventioner från Japan.

À propos Dick så är jag litet bekymrad över att åsiktkollegan Johan Norberg kallat Dick populist. Jag började visserligen på samhällsvetenskapliga linjen men kan så pass mycket latin (In vino veritas et versio vulgata!) att jag förstår att invektivet har något med folk att göra, alltså en syftning på folkpartiet. Jag var emellertid helt övertygad om att Dick var centerpartist, speciellt efter att ha läst hans eulogi (latin!) Statsmannen Fälldin.

Nej, grabbar vi får inte börja kivas inbördes - det finns tillräckligt med socialister som kan utnyttja sprickorna.

Monday, December 06, 2004

Hjälp från oväntat håll

P.J. Anders Linder, en av Sveriges mest rutinerade bloggare, verkar bekymrad över att regeringens planer på att skära ner försvaret är hotade. Litet konstigt tycker jag eftersom moderater och andra på frihetssidan väl borde stödja försvarsmakten om inte av strategiska så dock sociala skäl. Jollen som forfarande känner en nostalgisk saknad över Smålands Husarer notera dock till sin förtjusta förvåning att 4 behjärtade vänsterpartister tänker rösta mot nedskärningen. Dagens Nyheter publicerar med rätta till och med porträtt i färg av dessa patrioter.

Regeringen borde tänka på att om Finlands president får igenom sitt förslag om skatt på vapenexporten så måste hemmamarknaden stärkas i motsvarande mån.

Ett självklart val!

Tanke tänkt av Henrik Alexanderson: (Dec 6, ej permalänk)


Var tror du idén om Gulag och de Röda Khmerernas dödsfält kommer ifrån? Jo, ur utpoin om det klasslösa samhället! Detta är ingen kverulerande överdrift - utan en fullt logisk "utveckling".
....

Alternativet är ett öppet samhälle med mångfald. En fri ekonomi med spontan ordning som lyhört tillgodoser konsumenternas olika behov. Ett samhälle där människors olikhet och olika preferenser är en tillgång. Ett samhälle med valfrihet, företagsamhet, frivillighet, mångfald, demokrati, frihet och glädje.

Så vad väljer du Göran Persson?

Sunday, December 05, 2004

Alla är dum

Ni kanske trodde att det skulle heta "Alla är dumma", men nej. Det är fråga om Finlands president Alla Hallonen. Chydenius har redan utnämnt hennes förslag om nya internationella skatter till dagens dummaste. Helt kan jag dock inte hålla med C. eftersom jag hört en hel del dumt idag men låt mig granska förslagen så som de presenteras i Dagens Nyheter.

Fru Hallonen vill ha en s.k. Tobinskatt. Vi vet ju alla att det är hörnstenen i den vänsterradikala Attacrörelsens program. Modern informationsteknologi har gjort det möjligt att med ljudets hastighet förflytta kapital från ena ändan av jordklotet till den andra. Ett rykte om räntehöjning i USA, ett visset kvartalsbokslut för Nokia, ett demokratifientligt bombattentat i Falluja - omedelbart kan kapitalägarna vidta sina dispositioner: aktiekurser går upp eller ned, räntor höjs eller sänks, valutakurser störtar i avgrunden - och allting sekundsnabbt. Den dröm om den verkligt fria marknaden som Adam Smith och Ricardo drömde har till slut gått i uppfyllelse tack vare datorteknologin. Och detta vill James Tobin, fru Hallonen och America Vera Zavala försvåra eller förhindra! Vad kallar man det? Det är postmodern luddism, varken mer eller mindre.

Fru H. vill också ha en skatt på vapenhandel. Jo, det skulle passa det! Finlands vapenexport är obetydlig jämfört med Sveriges. Förslaget är alltså direkt riktat mot våra konkurrensfördelar. Vad har Freivalds att säga?

Slutligen vill H. ha en skatt på utländska investeringar i u-länder. Skatteintäkterna skulle stanna i landet för utvecklingsändamål. Återigen ett helt förvridet perspektiv: skall det beskattas så är det naturligtvis det gynnade mottagarlandet som skall betala - pengarna kan lämpligen användas för investeringssubventioner. På så sätt flyter pengar in i landet och det sker en automatisk omfördelning av resurser.

Såvitt jag vet har fru H. bara en representativ funktion i likhet med H.M. Karl Gustaf. Hon borde ta exempel av denne och avhålla sig från uttalanden som riskerar att snedvrida den internationella kapitalmarknaden. Det är den folkvalda regeringens sak att göra detta.

Ju mera väsen desto mindre ull

Johann Norberg fortsätter att försvara Gudmundson. Rätt så. Om fallet Munkhammar och Svenskt Näringsliv har han emellertid inte sagt ett ord hittills. Mycket bra, tycker jag, ju mindre som talas om denna affär desto bättre. Jollen följer frågan och lovar att rapportera så fort något händer.

Saturday, December 04, 2004

Ännu en bloggare biter i gräset

Affären Gudmundson har väl inte undgått någon. Här har ett statligt monopolföretag gett änu ett prov på sitt förakt för det fria meningsutbytet. I fallet Johnny Munkhammar (ej permalänk)ligger det dock litet annorlunda till. Munkhammar är anställd av Svenskt Näringsliv. Antag nu, rent teoretiskt sett naturligtvis, att M. exempelvis skulle skriva på sin blogg att Byggnads blockad av skolbygget i Vaxholm är bra. Det skulle ju då försvaga Svenskt Näringslivs ställningstagande som givetvis är för de kostnadseffektiva letterna. Det skall naturligtvis inte Ebba Lindsö behöva riskera.

Vi får hoppas att det inte blir ett sånt himla liv som i Gudmundsonfallet. Fast i det fallet var det ju bra.

I övrigt noterar jag att Henrik Alexandersson (som var först med att skriva om fallet Munkhammar) har tagit Vladimir Putin i örat. "Det här är inte vackert" skriver Henrik. På tiden att någon sade ifrån!

En liten uppdatering: På en blogg som heter "mymarkup.net" (?) finns ett inlägg med länkar till andra som skrivit om fallet Munkhammar. Tydligen ligger ett antal hundar begravna där. Det var ju tur på sätt och vis så behöver vi inte diskutera det så mycket.

Friday, December 03, 2004

Håll Sverige DNA-fritt!

Vi har nu fått ett auktoritativt uttalande om det allomfattande DNA-registret. Johan Norberg har förklarat varför det är en dålig idé. Han skriver bl.a.

"there is a big risk that third parties (companies, criminals, foreign governments) would be able to access the register " Tänk: Microsoft, Tommy Körberg, Nordkorea osv!

När bröder kivas: Tråkigt nog anser Johan N. sig behöva angripa Dick Erixon som är av annan uppfattning. Men det är väl vad liberalismen är om: det fria meningsutbytet. Sorry, Dick, i det här fallet håller Jollen med Johan och myntar härmed slagordet: Håll Sverige DNA-fritt!

Thursday, December 02, 2004

Tomten är vaken



Så här ser det ut i Kalmar. Verkar nästan som om tomten ekiperat sig på bokkaféet i Jönköping. Men "det är bara en saga" säger den för skyltningen ansvariga.

Nu tvekar jag naturligtvis i det längsta med att ropa på ingrepp i näringsfriheten men nog borde väl "nattväktarstatens" befogenheter sträcka sig över beväpnade tomtar?

Uppdatering 04 12 03: Som en svensk bloggare har upptäckt är sån här klädsel tydligen à la rigeur på vänsterkanten. Jag trodde dock tomten var mera mot mitten.

Wednesday, December 01, 2004

Sverige bör förbli DNA-fritt

Jag skrev om den moraliska kompassen nedan men redan nu vacklar nålen litet fram och tillbaka när det gäller förslaget om ett DNA-register omfattande alla som är födda eller bosatta i landet. Å ena sidan skulle ett sådant register säkert bidra till skyddet av äganderätten som ju är det primära i en marknadsekonomi genom att flera inkräktare infångas. Å andra sidan är det väl ett intrång i den personliga integriteten - det är ju inte säkert att man alltid vill skylta med var man varit även om det inte varit direkt olagligt utan enbart kanske stötande mot en del moraliska principer. Vi måste slå vakt om den fria rörligheten.

Madeleine Leijonhuvud har ju redan tidigare haft ett antal marknadsfientliga åsikter. Därför är det nog bäst att ställa sig skeptisk även till detta förslag.